Nie ma wątpliwości co do tego, że dietetyczna kolacja stanowi doskonały pomysł dla wszystkich tych, którzy chcą spać spokojnie i obudzić się w dobrym nastroju! Niestety wiele osób łączy tego typu posiłek z obiadem i w efekcie zjada o wiele więcej niż powinno. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy garść informacji, na temat tego jak przygotować lekką i smaczną kolację.
Co jeść na kolacje?
Dietetyczna kolacja powinna bazować głównie na produktach takich jak:
Ryby, mięso, chudy nabiał – wszystkie z nich zawierają dużą ilość białka, które wpływa na powolne uwalnianie energii i utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie. Produkty te dostarczają do organizmu aminokwasów, które budują substancję odpowiedzialne za przekazywanie informacji oraz regenerację.
Kasza, pieczywo i makaraon – są one źródłem węglowodanów i głównym substratem energii. Zjedzenie ich odpowiednią ilość czasu przed snem, korzystnie wpłynie na jego jakość.
Warzywa z małą ilością skrobii – produkty takie jak np. rukola, roszponka, czy szpinak dostarczą do Twojego ciała antyoksydantów, których niedobór może zaburzać różne funkcje organizmu.
Chudnięcie dzięki dietetycznej kolacji?
Jeśli chcesz schudnąć to musisz wiedzieć o tym, że ostatni posiłek powinno się spożyć 2-3 godzin przed pójściem spać. Pamiętaj o tym, że nie zjedzenie kolacji może powodować mocne uczucie głodu lub mdłości po przebudzeniu. Przygotowując kolację unikaj spażenia na tłuszczu – lepiej wybierać gotowane lub pieczone posiłki. Dietetyczna kolacja może skłądać się z np. kaszotto z warzywami, pieczywa z twarożkiem i sałatą, plackami z cukini, rybą w pomidorach i kaszą.
