Dynia jako warzywo sezonowe najbardziej popularna jest w sezonie jesiennym. To właśnie wtedy najczęściej wpisujemy w Google hasło “przepisy na zupę krem z dyni“. Zanim jednak ją przygotujemy, warto wiedzieć jakie wartości odżywcze owa dynia posiada.
Dlaczego warto poszukać przepisy na zupę krem z dyni?
Dynia jest bogata w witaminy i minerały, cynk – niezbędny zwłaszcza mężczyznom, a przy tym ma niewiele kalorii, co jest jej zdecydowanym atutem. Co ciekawe – świeże pestki dyni mają właściwości pozwalające się pozbyć pasożytów takich jak owsiki czy tasiemce. To chyba już wystarczająco dużo powodów, żeby zaryzykować i sprawdzić przepisy na zupę krem z dyni.

Przepisy na zupę krem z dyni – jak wybrać, jak pokroić?
Kupując dynię tak jak z każdym warzywem – chcemy wybrać jak najlepszą. Powinniśmy więc wybierać te ciężkie, o w miarę możliwości symetrycznym kształcie. W domu przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Niektóre odmiany dyni przechowywane w odpowiednich warunkach mogą leżeć tak nawet wiele miesięcy, czekając aż sięgniesz po nie przygotowując swoje przepisy na zupę krem z dyni!
Kolejnym problemem związanym z przygotowaniem tego warzywa jest jego pokrojenie. Zwykle przeraża nas dobieranie się z nożem do tak dużych owoców czy warzyw – od czego zacząć, jak to zrobić, żeby nie zepsuć? Najlepiej dynię kroić bardzo ostrym nożem. Na początku należy odciąć wierzch dyni, a potem rozciąć ją na pół. Później usuwamy pestki i włóknisty miąższ. Nasion nie wyrzucaj! Możesz je później uprażyć. Niektóre rodzaje dyni możemy jeść ze skórką po upieczeniu – ale to lepiej sprawdzić. Na koniec bardzo ważna informacja – pokrojona dynia musi być przyrządzona w tym samym dniu!