Blog o zdrowiu: prawidłowe odżywianie, dieta i przepisy
Porady

Zero waste – od czego zacząć?

zero waste

Zero waste to ideologia powstała w odpowiedzi na coraz poważniejszy problem, jakim jest zaśmiecanie naszej planety. Jej celem jest zmniejszenie konsumpcjonizmu ludzi, zminimalizowania zużycia plastiku i wyrzucania resztek jedzenia. Może się wydawać, że działania pojedynczej jednostki niczego nie zmienią, ale przecież popyt na rynku kreujemy my – konsumenci, z tego powodu nasze działania mają ogromne znaczenie. Jednak od czego zacząć? Mamy kilka rad dla początkujących!

zero waste

Zero waste czyli kupowanie mniejszej ilości jedzenia

Niby prosta rada, ale wcale nie taka łatwa do zastosowania w, życiu. Polacy szczególnie mają zwyczaj robienia zakupów “na zapas”, szczególnie przy dłuższych weekendach. Niestety efekt jest taki, że większość tych zapasów trafia do kosza. Przeciętny Polak marnuje ok. 235kg żywności rocznie – jest to niewyobrażalna ilość jedzenia. A przecież niezjedzone posiłki możesz zamrozić lub przetworzyć na inne produkty – i to jest już duży krok w stronę zero waste! Warto też jest zwrócić uwagę na przechowywanie żywność we właściwym miejscu, tak aby zachować jej świeżość na dłużej.

Własny kompostownik – dobry krok w stronę zero waste!

Niestety nie zawsze uda nam się wykorzystać niedojedzone posiłki. Nie oznacza to jednak, że mamy je wyrzucać! Wiele naturalnych odpadów kuchennych jak obierki od warzyw i owoców, fusy po kawie i herbacie, skorupki jaj mogą zostać wykorzystane jako żyzny nawóz do roślin ogrodowych. Jednym z pomysłów jakie niesie ze sobą zero waste jest właśnie kompostownik. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrzucać na kompost mięsa, skórek owoców cytrusowych oraz chorych roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *