Blog o zdrowiu: prawidłowe odżywianie, dieta i przepisy
Dieta

Żywność ekologiczna – czy warto ją kupować?

żywność ekologiczna

W ostatnim czasie coraz więcej osób zaczyna prowadzić tzw. zdrowy styl życia. Przykładamy większą wagę do aktywności fizycznej, a także odpowiedniego odżywiania. Zdecydowanie częściej sięgamy po droższe produkty, które mają naturalne składy i mają pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy rzeczywiście tak jest? Jakie zalety i wady posiada żywność ekologiczna? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna to produkty, które wytwarzane są w gospodarstwach według ściśle określonych norm i zasad. Podlegają one szczegółowym kontrolom, a do ich produkcji nie wykorzystuje się syntetycznych nawozów czy pestycydów. Zwierzęta hodowane są bez użycia hormonów czy organizmów modyfikowanych genetycznie. Wszystkie produkty powstają w zgodzie z dbałością o środowisko, a także utrzymanie różnorodności genetycznej roślin i zwierząt.

żywność ekologiczna - zalety i wady

Zalety i wady

Najważniejszą zaletą, jaką charakteryzuje się żywność ekologiczna, jest fakt, iż jej produkcja odbywa się zgodnie z określonymi standardami i jest ściśle kontrolowana. Produkty te nie zawierają sztucznych barwników, ulepszaczy czy szkodliwych substancji, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki naturalnym, prostym składom, bogatym w cenne składniki mineralne i witaminy, żywność ta ma pozytywny wpływ na leczenie chorób, a także może być stosowana w profilaktyce żywienia, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Największą wadą tego typu produktów jest z kolei ich cena. Konsumenci często rezygnują z zakupu takiej żywności również z uwagi na jej krótszy okres przydatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *