Od wielu tysięcy lat ludzie cenią miód za jego słodki smak. Niektórzy badacze twierdzą, że miód to coś więcej niż słodzik. Może również przynosić korzyści zdrowotne. Jakie? W naszym artykule opisujemy zalety naturalnego miodu oraz podpowiadamy jak rozpuścić skrystalizowany miód.
Naturalny miód i jego zalety
Miód to w zasadzie cukier. W rzeczywistości jest bardziej kaloryczny niż typowy biały cukier używany do gotowania lub pieczenia. Ponieważ jest słodszy, możesz potrzebować mniej, jeśli używasz go jako substytutu. Ponadto miód dodaje smaku, którego nie ma biały cukier. Chociaż nie jest bogatym źródłem składników odżywczych, niektórzy ludzie uważają miód za zdrową żywność. Miód zawiera przeciwutleniacze, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi. To również środek na ból gardła, który łagodzi ból i może pomóc w kaszlu. Miód zawiera również mniejsze ilości następujących mikroelementów lub witamin i minerałów takich jak: wapń, magnez, mangan, niacyna, kwas pantotenowy, fosfor, potas, ryboflawina czy cynk.

Jak rozpuścić skrystalizowany miód – wskazówki
Co więcej, potencjał zarówno wewnętrznych, jak i miejscowych zabiegów z wykorzystaniem surowego miodu jest znaczny. Skuteczność miodu jako środka przeciwbakteryjnego lub przeciwgrzybiczego różni się w zależności od miodu. Warto także wspomnieć, że miód ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Jak rozpuścić skrystalizowany miód? Istnieje kilka metod a jedna z nich to rozpuszczenie miodu w ciepłej wodzie. Poznaj inne, odwiedzając bloga firmy Miody Wowka.