Blog o zdrowiu: prawidłowe odżywianie, dieta i przepisy
Uncategorized

Zupa krem z dyni – sprawdzony przepis

Smaczna zupa krem z dyni - jak ją zrobić?

Dynia to jesień. Jesień to pora roku zasługująca na rozgrzewające, aromatyczne dania wspierające budowanie odporności. Wśród nich najlepszym wyborem okazuje się zupa krem z dyni. Jakich składników będziesz potrzebował i w jaki sposób ją wykonać? – Sprawdzamy!

Dynia dyni nierówna!

Krągłe, kuszące kolorem i kształtem dynie mogą zawrócić nam w głowie. Należy jednak pamiętać, że wygląd warzywa nie determinuje jego smaku, a gatunek, który doskonale sprawdzi się jako podstawa zupy z dyni, niekoniecznie nada się do wypieków.

Najlepsze dynie na zupę to:

  • dynia piżmowa – lekko słodkawa, o kształcie podobnym do gruszki. Nie jest włóknista i może być bez problemu zmiksowana na gładki płyn,
  • dynia hokkaido – warzywo pochodzące z Japonii. Niewielka, o ciemnej, intensywnie pomarańczowej barwie. Idealna na zupę krem z dyni przez wzgląd na swoją cienką i miękką skórę.
Aromatyczna zupa krem z dyni.

Zupa krem z dyni – z jakich składników?

Warzywo, mimo swoich pokaźnych rozmiarów, nie zachwyca intensywnością. Jest lekko słodkawa, a jej największą zaletą jest konsystencja, którą przyjmuje po obróbce termicznej. Zupa krem z dyni wymaga więc licznych przypraw i dodatków.

Najprostszą metodą przygotowania takiej potrawy będzie wyłożenie na brytfannę pokrojonej w kawałki dyni, ziemniaków, cebuli (białej i szalotki) oraz czosnku. Całość hojnie skrapiamy oliwą i dodajemy ulubione przyprawy i zioła. Jeśli lubisz pikantne, rozgrzewające dania, dodaj nieco papryki ostrej. Po osiągnięciu miękkości, warzywa miksujemy z dodatkiem bulionu. Na koniec doprawiamy do smaku – solą, pieprzem i, obowiązkowo, gałką muszkatołową!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *