Kiełki brokuła to jedna z najzdrowszych form jedzenia brokułów, a to dlatego, że zawierają one składniki odżywcze w większej koncentracji, niż dorosłe rośliny. W tym artykule omówimy kilka korzyści zdrowotnych związanych z regularnym spożywaniem kiełków brokuła.
Zadbaj o swoje zdrowie

Kiełki brokuła zawierają wiele składników, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy organizmu. Będzie to między innymi witamina C, która jest silnym antyoksydantem, a także beta-karoten, który działa przeciwzapalnie oraz sulforafan, związek o silnych właściwościach przeciwwirusowych i przeciwzapalnych, który również może pomóc w zapobieganiu chorobom jelit i chorobie wrzodowej żołądka. To także związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Do tego kiełki są bogate w związki siarkowe, które pomagają chronić przed chorobami serca. Te związki pomagają obniżać poziom złego cholesterolu we krwi i chronić przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych.
Kiełki brokuła i ich suplementacja
Wspomniane kiełki to także źródło błonnika. Błonnik odpowiedzialny jest za regulację trawienia i zapobieganie zaparciom. Kiełki brokuła są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe! Możesz je przyjmować w tradycyjnej formie, na przykład dodając je do ulubionej sałatki czy też porannych kanapek dla siebie czy dzieci. Jeśli jednak nie odpowiada Ci ich smak alternatywą będzie suplementacja. Odpowiednie produkty suplementacyjne o właściwościach kiełków znajdziesz w ofercie sklepu online Natura Wit. W katalogu dostępne sa rówież witaminy, możesz zatem złożyć zamówienie online składające się z wybranego przez Ciebie asortymentu, którego zadaniem bęzie wspomaganie zdrowia.