Na pewno słyszałeś już kilkanaście razy, że spożywanie zbyt dużej ilości oleju lub tłustej żywności jest szkodliwe dla zdrowia – ale nie zawsze. Nie wtedy, gdy używasz odpowiedniego rodzaju oleju w odpowiednich ilościach. Wtedy może zdziałać cuda dla twojego zdrowia. Sprawdźmy w naszym artykule olej z pestek dyni i jego właściwości lecznicze.
Spożywanie naturalnych olejów – czy jest zdrowe?

Przy 9 kaloriach na gram oleje są najbardziej wydajnymi produktami energetycznymi, jakie możesz spożywać. Pomagają układowi nerwowemu wysyłać sygnały do mózgu i budować zdrowe błony komórkowe. Poza tym oleje pomagają jelitom wchłonąć niezbędne witaminy, takie jak witamina K, E, D i A, oraz przechowywać je w tkance tłuszczowej. Natłuszczają skórę, chronią narządy i pomagają w regulacji hormonów. W zdrowych olejach kuchennych występują dwa rodzaje tłuszczów nienasyconych – tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone. Spożywanie produktów spożywczych bogatych w którykolwiek z tych tłuszczów jest korzystne dla zdrowia – może poprawić zdrowie serca i pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi.
Olej z pestek dyni i jego właściwości lecznicze
Szczególną uwagę pragniemy zwrócić na właściwości lecznice oleju z pestek dyni, które szczegółowo opisane są bezpośrednio na stronie: https://e-smaknatury.com.pl/blog/wlasciwosci-lecznicze-dawkowanie-i-przeciwwskazania-oleju-z-pestek-dyni We wpisie na blogu Smak Natury znajdziemy również informacje o zalecanym dawkowaniu oleju. Chcesz zadbać o swoje zdrowie w sposób naturalny? Wprowadź do swojej diety oleje z pestek dyni, awokado czy też czenuszki.